Zdrowie i piękno pod kontrolą VITAROSE witaminy i minerały dla kobiet

Obecnie sklepowe półki uginają się pod ciężarem asortymentu. Dla przeciętnego konsumenta rozróżnienie, który produkt jest wart zakupu, a który nie, stanowi spory problem.

Ponadto, aż 12 mln Polaków cierpi na choroby dietozależne, a niewłaściwe odżywianie powoduje aż 80 różnych chorób1. Właściwe wybory produktów w sklepie to podstawa odpowiedniego odżywiania, a ich podejmowanie ułatwia Nutri-Score. Sprawdź, na czym polega ten system, jak się go oblicza i gdzie możesz go znaleźć!

CO TO JEST NUTRI-SCORE?

Nutri-Score to uproszczone oznakowanie, nazywane często etykietą żywieniową. Umieszcza się je z przodu opakowania wybranych produktów spożywczych, a stosuje się je po to, by w intuicyjny i zrozumiały dla konsumenta sposób, przedstawić wartość odżywczą oznakowanych produktów. Oznaczenie ma postać prostego kodu, opartego na wyróżnieniu jednej z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru.

Produkty oznaczone kolorem zielonym i literami A, B to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości, kolorem żółtym i literą C – umiarkowanie, a produkty oznaczone kolorem pomarańczowym, czerwonym i literami D, E to produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości, ponieważ zawierają większą ilość składników, które powinniśmy na co dzień ograniczać2.

JAK OBLICZANY JEST NUTRI-SCORE?

Aby zrozumieć sposób, w jaki obliczany jest Nutri-Score, cofnijmy się do 2005 roku. To właśnie wtedy zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University pod kierunkiem prof. Raynera, opracował naukową metodę oceny wartości odżywczej produktów, która dwa lata później została zatwierdzona przez brytyjską agencję ds. Standardów żywności (Food Standards Agency, FSA).

Pyszne dietetyczne Kremy NUTLOVE BEZ cukru i oleju palmowego

Podstawą wyniku Nutri-Score jest równanie, zwane punktacją Rayner’a. Punkty przyznaje się na podstawie zawartości w 100 g lub 100 ml składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, tłuszcze nasycone i innych, które wpływają na wartość odżywczą produktu. Łączny wynik pozwala zaklasyfikować żywność do jednej z pięciu grup, które wyróżnia Nutri-Score.

KTO STOSUJE NUTRI-SCORE?

Nutri-Score zyskuje na popularności na całym świecie. Choć etykieta żywnościowa, w przeciwieństwie do tabel wartości odżywczych, jest wdrażana na zasadzie dobrowolności, to system ten zdobył poparcie WHO Europe oraz organizacji konsumenckiej BEUC. W Polsce także uzyskał pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim.

Cieszyć może fakt, że na sklepowych półkach coraz częściej można dostrzec produkty oznakowane systemem Nutri-Score. Jedną z firm, która zdecydowała się na jego wprowadzenie, jest Danone. Spółka, chcąc wspierać prawidłowe wybory żywieniowe Polaków, stopniowo umieszcza na swoich produktach etykiety żywieniowe – https://danone.pl/nutri-score.

NUTRI-SCORE – KOMU TO POTRZEBNE?

Nutri-Score jest ogromnym ułatwieniem dla konsumentów – nie tylko tych, którzy mają trudności ze zrozumieniem informacji zawartych na opakowaniach produktów spożywczych, ale także tych, którzy zwyczajnie nie mają czasu na studiowanie etykiet produktów, przed umieszczeniem ich w koszyku. Według badań opinii konsumentów, które przeprowadzono na polskim rynku, aż 91% respondentów uznało, że Nutri-Score jest pomocny przy dokonywaniu zakupów3.

1.https://danone.pl/planeta-zdrowie-przyszlosc/

2.https://danone.pl/nutri-score/

3.Badanie online (CAWI) z panelu Kantar, dla Danone, Nutri-Score, Warszawa; 23.07.2020. Wynik na grupie 135 użytkowników produktów mlecznych w wieku 18-65, którym wyjaśniono sposób czytania Nutri-Score

[Głosów: 0 Średnia: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here