W trakcie oficjalnych spotkań, kolacji biznesowych, a także obiadów służbowych i przyjęć, należy przestrzegać odpowiednich zasad jedzenia posiłków. Dbanie o savoir vivre przy stole świadczy o manierach oraz wychowaniu, dlatego dobrze wiedzieć, w jaki sposób posługiwać się sztućcami.
Czym jest savoir vivre przy stole?
Savoir vivre to szerokie pojęcie, które odnosi się zarówno do dobrych manier, jak i znajomości reguł towarzyskich i zasad, dotyczących radzenia sobie w różnych sytuacjach. Spożywanie posiłku wydaje się bardzo prostą i intuicyjną czynnością, jednak w przypadku oficjalnych spotkań lub przyjęć, okazuje się, że wiele osób nie przestrzega zasad savoir vivre. Reguły te są wciąż aktualne i służą ułatwieniu interakcji międzyludzkich oraz zwiększeniu komfortu przy stole. Spożywając posiłek należy siedzieć w pozycji wyprostowanej, nie przenosząc ciężaru ciała na stół. Nogi nie powinny być skrzyżowane, tylko ustawione równolegle względem siebie. Ważne jest także, aby w trakcie jedzenie nie przechylać się do przodu, tylko używać umiejętnie sztućców i za ich pomocą przenosić porcje potrawy do ust.
Zasady savoir vivre przy stole – jedzenie sztućcami
Podstawową zasadą, związaną z jedzeniem posiłków, jest używanie sztućców od zewnętrznej strony. Noże i łyżki kładzione są zawsze z prawej strony talerza, a widelce z lewej. Nad talerzem rozłożone są zwykle sztućce do deserów, a więc widelczyk i łyżeczka. W trakcie jedzenia należy trzymać nóż przez cały czas w prawej ręce w taki sposób, aby ostrze było skierowane w dół. Warto zaznaczyć, że nie należy kroić całego kawałka mięsa przed posiłkiem, ponieważ jest to nieeleganckie. Widelec zawsze należy trzymać w ręce lewej. Należy pamiętać o tym, że serwując obiad lub kolację dla gości warto zwrócić uwagę na to, aby cała zastawa stołowa pochodziła z jednego kompletu.
Sztućce powinny być eleganckie i dobrej jakości. Ciekawą propozycją są widelce stołowe z fabrykaform.pl Na stronie tej można znaleźć także inne elementy zastawy stołowej, na przykład komplety sztućców, łyżki, noże i inne.
Poza wyglądem zastawy oraz sposobem jedzenia ważne jest także wskazanie na zakończenie posiłku. Nóż i widelec należy położyć na talerzu na godzinie piątej, równolegle obok siebie. W ten sposób kelner lub gospodarz z łatwością może stwierdzić od kogo zabrać talerz, a kto wciąż spożywa posiłek.
Savoir vivre to ważne zasady, które świadczą o dobrych manierach i wychowaniu, dlatego reguł tych należy przestrzegać nie tylko w trakcie formalnych okazji, ale także przy spotkaniach ze znajomymi lub rodziną.