Wielbiciele kawy potrafią wypijać nawet kilka filiżanek dziennie tego wyśmienitego napoju. Sięgają po nią zaraz po przebudzeniu, podczas przerwy w pracy lub w chwili relaksu. Smak kawy można również urozmaicić różnymi dodatkami, jak na przykład cudownie słodką czekoladą. Dlaczego kawa i czekolada smakują razem tak dobrze?

Najbardziej popularne kawy

Kawa szturmem podbija serca na całym świecie. Miliony ludzi piją ją na różne sposoby, dlatego też doczekała się tak wielu wariantów przygotowania i podawania. Najbardziej popularne jest espresso czyli około 30 ml intensywnego napoju otrzymywanego przez krótką ekstrakcję zmielonych i ubitych ziaren Arabiki przy pomocy gorącej wody. Espresso ma bardzo intensywny smak i jest wyjątkowe, ponieważ stanowi bazę niemal wszystkich innych kaw. Najbardziej popularne kawy na świecie oparte na espresso, to mleczne latte, kremowe macchiato, klasyczne cappuccino oraz subtelne flat white.

Wśród wielu rodzajów napojów przygotowywanych na bazie espresso, na szczególną uwagę zasługuje mocha (mokka) – niezwykle delikatna i aromatyczna, bo z dodatkiem wybranego rodzaju czekolady. Jej kusząca nazwa pochodzi od portu Mokka w Jemenie, skąd niegdyś sprowadzano wyjątkowe ziarna o smaku i zapachu czekolady.

Jak powstaje mocha?

Mocha jest wyjątkowa i zasługuje na specjalną uwagę, ponieważ łączy w sobie goryczkę i prawdziwy charakter intensywnego espresso z kremową słodyczą ciemnej lub mlecznej czekolady. W przeciwieństwie do cappuccino lub latte, nie zawiera pianki. W zamian za to  na wierzch napoju nakłada się bitą śmietanę i posypuje szczyptą kakao lub mielonego cynamonu. A jakiej czekolady należy użyć do przygotowania tego pysznego napoju? Taką kawę w kawiarniach serwuje się najczęściej z dodatkiem czekolady w proszku lub w syropie. Jednak najbardziej kremową mokkę uzyskamy, gdy rozpuścimy czekoladę w ciepłym mleku i na koniec dodamy do niej ulubioną kawę.

Wyjątkowa mocha – jak przygotować?

Jeśli masz ochotę na słodki, kremowy i aromatyczny napój kawowy, przyrządź pyszną mochę, która nie tylko rozpieści wszystkie twoje zmysły, ale także doskonale cię rozgrzeje. Jak ją przygotować? Doskonałą bazą do mokki jest kawa, np. kawa NESCAFÉ Sensazione Créme , wyróżniająca się łagodnym smakiem i aksamitną cremą. Odpowiednią ilość kawy wsypujemy do wysokiej szklanki i zalewamy gorącą wodą. W garnuszku podgrzewamy mleko i wsypujemy startą czekoladę (gorzką lub mleczną). Składniki mieszamy aż całkowicie się ze sobą połączą, po czym dolewamy je do kawy. Jeśli lubimy kawę na słodko, możemy dodać odrobinę cukru, a następnie wszystko wymieszać. Wierzch gotowej mokki dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub szczyptą kakao.

Łagodny, czekoladowo-kawowy smak mokki możemy urozmaicić, dodając smakowe syropy (np. waniliowy, orzechowy, kokosowy), lub szczyptę drobno mielonych przypraw – cynamonu, goździków, wanilii. Ta, a także inne popularne kawy wyśmienicie smakują także, gdy dodamy do nich słony karmel, wiórki białej czekolady lub odrobinę kardamonu.

Przepyszna i efektowna mocha w paski

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich lub przyjaciół nietuzinkowo prezentującym się napojem, przygotuj mokkę z białą i ciemną czekoladą, która wyróżnia się nie tylko wyjątkowym sposobem podania, ale także niesamowicie kremowym smakiem oraz kuszącym kakaowym aromatem. Do wysokiej szklanki wlewamy naprzemiennie roztopioną białą oraz gorzką czekoladę, tworząc spiralny wzór i odczekujemy, aż pasy stężeją. W międzyczasie podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy czekoladę oraz niewielką ilość cukru trzcinowego i natychmiast przelewamy do przygotowanej szklanki. Bazą naszego napoju będzie delikatna kawa o kremowym smaku, chociażby wcześniej już wspomniana kawa NESCAFÉ Sensazione Créme, którą dodajemy do reszty składników. Całość dekorujemy grubą warstwą bitej śmietany oraz wiórkami z białej i ciemnej czekolady. Przepyszną i aromatyczną mokkę-zebrę w kuszące biało-brązowe pasy podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

[Głosów: 0 Średnia: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here