Za oknem szaro, deszcz, porywisty wiatr. Szybciej robi się ciemno, coraz częściej mamy poranne i wieczorne przymrozki. To nieuchronny znak, że nastała już jesień. To czas, kiedy wiele zwierząt zapada w zimowy sen, a my wyciągamy po prostu z szafy grubsze okrycia. Okres jesienny to również czas nostalgii, wakacyjnych wspomnień, także tych, którzy od nas już odeszli. Na taką melancholię i jesienną chandrę świetnie sprawdzi się właściwie przygotowany rozgrzewający napój.

Najpopularniejsze składniki gorących napojów

Napoje rozgrzewające są na ogół przyrządzane ze składników zawierających znaczne ilości olejków eterycznych, rozgrzewających nasz organizm w naturalny sposób. Podstawowymi płynami, będącymi bazą w rozgrzewających napojach są mleko, herbata, kawa, kakao czy po prostu gorąca woda. Do tego należy dodać różnego rodzaju przyprawy, jak cynamon, goździki, wanilia czy imbir oraz owoce, głównie cytrusy i ananasy. Przy czym to właśnie imbir zasługuje na miano królewskiej przyprawy stosowanej w napojach rozgrzewających.

Imbir – smakuje i leczy

Intensywny smak imbiru powoduje, że jest on często używany jako składnik rozgrzewających napojów. Korzeń, czy właściwie kłącze imbiru lekarskiego (zingiber officinale) znane jest już od 3 tysięcy lat. To niezwykle popularna przyprawa, często spotykana w kuchni azjatyckiej. Co interesujące, w dzisiejszych czasach ta roślina właściwie nie występuje w stanie dzikim. Zawarte w niej olejki eteryczne: gingerol, zingeron oraz cytral nadają jej charakterystyczny zapach i smak. Napar przygotowany na bazie kłącza imbiru ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia ciśnienie tętnicze, jest pomocny przy leczeniu przeziębień i infekcji wirusowych, korzystnie wpływa też na trawienie.

Imbryk czy czajniczek?

Napoje, czy popularnie mówiąc herbatki rozgrzewające można przygotowywać w dwojaki sposób: bezpośrednio w szklankach, najlepiej tych o większych rozmiarach, bądź też w czajniczkach lub imbrykach, służących do przyrządzania większych ilości napoju. Czym różni się czajniczek od imbryka? Zasadniczo są to naczynia o podobnym przeznaczeniu, różniące się jedynie swoim kształtem oraz wielkością. Obydwa służą do zaparzania i podawania dwóch najpopularniejszych gorących napojów: kawy i herbaty. Czajniczek może być okrągły lub w kształcie cylindra. Imbryk jest z kolei zazwyczaj wyższy i bardziej przyozdobiony. Jednak w praktyce dość trudno określić jednoznacznie z jakim rodzajem naczynia mamy do czynienia, gdyż ich charakterystyczne cechy potrafią nie wyróżniać się w znaczący sposób.

Przepisy na rozgrzewające napoje

Najwięcej przyjemności daje własnoręczne przygotowanie pysznych rozgrzewających napojów. Aby jeden smak nie zdominował innych, ważne jest, aby trzymać się zasady równowagi przy ilości składników. Spożywanie napoju powinno być przyjemnością nie tylko dla naszego ciała, ale również dla „ducha”. Poniżej podajemy kilka przepisów i zachęcamy do eksperymentów w tworzeniu własnych wersji napojów.

Zimowa herbata

To jeden z najpopularniejszych napojów rozgrzewających, często spotykany na stokach narciarskich i w schroniskach górskich. Ma prosty skład, który przypomina nieco w smaku wino Sangria.

Lista składników:

  • 300-400 ml gorącej jakościowej czarnej herbaty,
  • odrobina startej kory cynamonu i laski wanilii
  • szczypta kardamonu,
  • kilka goździków,
  • posiekany imbir.

Wszystkie sypkie składniki mieszamy i wrzucamy do zaparzonej wcześniej herbaty. Całość przykrywamy na ok. 3 minuty. Przed podaniem przyprawy można odcedzić, bo mogą utrudnić picie napoju.

Złote mleko

To indyjski napój na bazie mleka migdałowego. Złote mleko jest nie tylko bardzo rozgrzewające, ale też pożywne i dobre w smaku. Aby przyrządzić napój będziemy potrzebować :

  • około szklanki mleka migdałowego
  • szczyptę cynamonu, kurkumy i pieprzu cayenne
  • łyżeczkę cukru trzcinowego i oleju kokosowego

Przygotowanie napoju jest niezwykle proste. Mleko podgrzewamy (nie może się zagotować), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak długo, aż rozpuści się cukier. Przykrywamy i czekamy ok. 3 minuty, kiedy aromaty z przypraw zostaną uwolnione, natomiast dzięki przykryciu pozostaną w środku.

Chai Latte

To z kolei europejska wersja napoju pochodzącego z Indii. Jest on nie tylko bardzo efektowny, ale też świetnie smakuje. Z jednej strony wspaniale rozgrzewa, z drugiej – może być doskonałym deserem.

Składniki potrzebne do przyrządzenia Chai Latte:

  • 200 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżeczki sypanej czarnej herbaty
  • po pół łyżeczki startego imbiru oraz kopru włoskiego
  • po 3 ziarenka czarnego pieprzu i kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • pół laski cynamonu
  • liść laurowy
  • miód – do smaku

Aby przygotować napój, wodę, 75 ml mleka i wszystkie przyprawy gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy herbatę i pod przykryciem parzymy ją przez 3-4 minuty. Pozostałe mleko należy podgrzać, spienić i przelać do wyższych filiżanek. Następnie do mleka wlewamy przecedzoną herbatę. Dosładzamy do smaku miodem i gotowe.

Świat napojów rozgrzewających to rzecz jasna nie tylko te oparte na mleku, kawie czy herbacie. Pozostał nam jeszcze do omówienia cały segment trunków alkoholowych. Zapewne wrócimy do tego tematu w kolejnym artykule.

[Głosów: 0 Średnia: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here