Probiotyki Lactobasillus to dobre bakterie wspierające mikroflorę jelitową i wspomagające trawienie. Jakie pełnią funkcje w organizmie i dlaczego warto dbać o to, by stanowiły składnik diety?

Dobre bakterie probiotyczne pomagają zachować równowagę w mikroflorze jelitowej i stanowią wsparcie dla mikrobiomu. Aby układ trawienny dobrze funkcjonował, niezbędne jest utrzymanie właściwego pH, które wspomaga i przyspiesza procesy trawienne. Probiotyki także wykazują zdolność szybkiego namnażania się w jelitach, chronienia ich przed uszkodzeniami i działaniem bakterii chorobotwórczych.

Czym są probiotyki Lactobacillus?

Probiotyki Lactobacillus to bakterie, do których zalicza się ponad 150 szczepów żywych mikroorganizmów. Mają one niezwykłe zdolności przystosowywania się do różnych warunków, dzięki czemu tak dobrze funkcjonują w układzie pokarmowym.

Pałeczki kwasu mlekowego prowadzą do fermentacji węglowodanów z użyciem kwasu mlekowego. W ten sposób wspierają środowisko w mikroflorze bakteryjnej i wspomagają naturalną mikroflorę bakteryjną. Występują naturalnie w roślinach i produktach mlecznych oraz organizmach ludzi i zwierząt.

Lactobacillus rhamnosus GG

Bakterie Lactobacillus rhamnosus GG to najlepiej przebadany szczep bakterii z rodzaju Lactobacillus. Charakteryzują się tym, że bardzo ściśle przylegają do nabłonka jelit i dobrze funkcjonują w środowisku układu pokarmowego. Obniżają pH w jelitach, są odporne na działanie żółci, zwalczają patogenne bakterie i zapobiegają dysbiozie jelitowej.

Wzmianki o ich pozytywnym działaniu na kondycję organizmu znajdują się już w pismach pochodzących ze starożytności, ale po raz pierwszy bakterię z tego rodzaju wyizolowano w 1983 roku. Od tego czasu znajduje zastosowanie jako składnik fermentowanych jogurtów mlecznych oraz probiotyków.

Wykazano jej prozdrowotne właściwości zarówno w związku z pracą układu trawiennego, jak i z wpływem na kondycję zdrowotną całego organizmu, m.in. zapobieganiem dysfunkcjom układu trawiennego.

Jak działają?

Bakterie kwasu mlekowego budują florę jelitową. Pomagają utrzymać w niej równowagę pomiędzy bakteriami endogennymi a patogennymi, dzięki czemu wspierają naturalną odporność organizmu.

Występują również w układzie rozrodczym u kobiet i odgrywają istotną rolę w utrzymaniu właściwego pH w pochwie. Chronią przed suchością i wnikaniem patogennych mikroorganizmów, które mogłyby wywołać różnego rodzaju stany zapalne.

Jak dbać o ich właściwy poziom w organizmie?

Aby utrzymać właściwy poziom bakterii Lactobacillus, należy dbać o to, by dostarczać je razem z pożywieniem. Występują one w dość dużej liczbie produktów, więc nie jest to szczególnie trudne. Bakterie te znajdziemy w przetworach mlecznych (m.in. jogurtach, kefirach, zsiadłym mleku, maślankach), warzywach i owocach, kiszonkach. Występują również w ziarnach soi, a także tofu poddanym procesom fermentacji. Są one dobrymi nośnikami dobrych bakterii, ponieważ zawierają duże ilości węgla.

Warto produkty zawierające probiotyki spożywać przez cały rok, by utrzymywać równowagę w mikroflorze jelitowej. Szczególnie istotne jest to w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniejsza dostępność warzyw i owoców. Probiotyki i kiszonki zawierają składniki mineralne oraz dobre bakterie, dzięki czemu wspierają równowagę w mikroflorze jelitowej oraz wspomagają naturalną odporność. Znajdują się w nich m.in. witaminy z grupy B, witamina C, A, K, potas, magnez i fosfor.

Składnik probiotyków

Bakterie z rodzaju Lactobacillus stanowią składnik probiotyków. Wspomagają mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii, wspierają utrzymanie równowagi w mikrobiocie jelitowej i zapobiegają zaburzeniom pH. W ten sposób naturalnie wspierają mikrobiom i odporność.

Po konsultacji z lekarzem można sięgnąć po suplementy diety zawierające probiotyki, które zawierają dobre bakterie, dzięki czemu wspomagają mikroflorę jelitową.

[Głosów: 1 Średnia: 5]
Poprzedni artykułUbranka dla dzieci modne w tym sezonie
Następny artykułJesienna chandra – jak sobie z nią radzić?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj