Włoska kuchnia, dzięki swoim wspaniałym aromatom, jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Dania z tamtej części świata są niezwykle proste, smaczne, a ich prawdziwą siłą jest wysoka jakość składników. Takie potrawy są rewelacyjnym wyborem, jeżeli chcesz zrobić duże wrażenie na swoich gościach lub domownikach. Czytaj dalej, a poznasz 3 przepisy na wyśmienite włoskie makarony, które przygotujesz bez większego problemu.

Włoskie makarony – w prostocie siła

Nie wiesz, co masz zrobić, gdy nie masz wiele czasu na stanie przy garnkach przed umówionym spotkaniem lub goście zaskoczyli Cię swoją wizytą? Wystarczy, że będziesz mieć w swojej spiżarni kilka prostych składników, by podać im efektowne dania. Postaw na klasyczne, włoskie makarony, a przekonasz się, że będzie to strzał w dziesiątkę.

Spaghetti Aglio e Olio

Niezwykle łatwą i szybką w przygotowaniu propozycją jest spaghetti Aglio e Olio. Czego potrzebujesz, aby przygotować porcję wystarczającą dla dwóch osób?

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 7 ząbków czosnku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • tarty parmezan do posypania
  • sól
  • przyprawa Aglio Olio e Peperoncino marki Valverbe

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw osoloną wodę i ugotuj makaron według instrukcji, którą znajdziesz na opakowaniu. Zadbaj o to, aby był al dente.
  2. Posiekaj drobno liście pietruszki, a następnie pokrój czosnek w kostkę.
  3. Wlej oliwę na patelnię i dodaj do niej czosnek, pilnując, aby się zeszklił.
  4. Wrzuć na patelnię ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, a następnie dopraw je do smaku solą oraz przyprawą Aglio Olio e Peperoncino.
  5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nałóż makaron na talerze.
  6. Tak przygotowane danie wedle uznania posyp startym parmezanem.

Makaron z pesto

Sprawdzonym planem awaryjnym na szybki i smaczny obiad jest makaron z pesto. Wystarczy, że będziesz mieć w swojej spiżarni niezbędne do jego podania produkty, a zaledwie w kilka minut będziesz mógł serwować wyśmienity, włoski makaron. Co będzie Ci niezbędne do przygotowania dwóch porcji?

Składniki:

  • 30 dag makaronu Fusilli Bio marki Alce Nero
  • słoiczek pesto bazyliowego z tofu wegańskim marki Alce Nero
  • parmezan do posypania (ilość wedle uznania)
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Trzymaj się przy tym instrukcji, którą znajdziesz na opakowaniu.
  2. Odcedź ugotowany makaron i wymieszaj go dokładnie z pesto.
  3. Wyłóż makaron na talerze, a następnie posyp go parmezanem i umieść na nim kilka listków bazylii.

Spaghetti z sosem pomidorowym

Kolejnym daniem, które możesz przygotować w zaledwie kilka minut, jest spaghetti z sosem pomidorowym. Podamy Ci przepis idealny dla dwóch osób!

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • sos pomidorowy z wołowiną marki Alce Nero
  • tarty parmezan do posypania
  • sól
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w słonej wodzie według instrukcji, którą znajdziesz na opakowaniu.
  2. Przełóż sos ze słoika do garnka i podgrzej go. W miarę potrzeby możesz go doprawić według swojego upodobania.
  3. Nałóż makaron na talerze, następnie polej go sosem. Potem posyp tartym parmezanem i ozdób go listkiem bazylii.

Jeżeli chcesz zaopatrzyć się we włoskie makarony, przetwory lub inne specjały z tamtego rejonu świata, koniecznie odwiedź e-sklep Click Italia. To miejsce w swoim asortymencie posiada szeroki wybór oryginalnych produktów importowanych wprost ze słonecznej Italii. Przebieraj między dostępnymi artykułami i już dziś poznaj prawdziwe smaki włoskiej kuchni!

[Głosów: 1 Średnia: 5]
Poprzedni artykułTarot snów CiroMarchetti, czyli jedna z ulubionych talii tarocistów!
Następny artykułKuchnia indyjska – w czym tkwi jej sekret? Wyjaśniamy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj