Estetycznie lub wykwintnie podany posiłek to zachęta do spędzenia przy stole dłuższego czasu. Zwracamy na to większą uwagę w czasie świąt, kiedy zasiadanie do stołu jest wyrazem tradycji i okazją do celebrowania wspólnego czasu – z rodziną lub bliskimi przyjaciółmi.

Szkło stołowe ma w tych dniach do odegrania rolę większą niż na co dzień. Dlatego kiedy zbliżają się święta, robimy przegląd zastawy i chętnie kupujemy nowe naczynia, żeby uświetnić rodzinne obiady, dać właściwą oprawę tradycyjnym potrawom i jak najpiękniej przeżyć wspólne chwile.

Misy i salaterki

Sałaty i sałatki są stałymi daniami podawanymi podczas świątecznych obiadów i kolacji. Ponieważ ich składnikami są kolorowe warzywa, staramy się je podawać w szklanych misach, aby pokazać, jak są atrakcyjne i apetyczne. Misa sałaty to często ważny element dekoracyjny na stole. Jeśli mamy w swojej zastawie komplet w postaci dużej misy i kilku mniejszych salaterek, nie martwimy się, w czym podać dodatki do mięs. Możemy też podać warzywa w kilku naczyniach, aby były łatwiej dostępne, jeśli przy stole zasiada więcej osób. Misy z bezbarwnego szkła o klasycznym kształcie będą pasowały do niemal każdego typu talerzy, dlatego warto je mieć. Kolorowe i bardziej nowoczesne przydadzą się, jeśli w podobnym stylu będą pojedyncze nakrycia.

Talerze do serwowania deserów

Zwieńczenie obiadu lub kolacji, czyli deser to moment na ostatni popis pani domu w danym dniu. Oczywiście ważne są wtedy wygląd i smak ciasta, a właściwe naczynia dopełniają efekt. Szklane talerze do serwowania bywają piękne. Przyciągną wzrok i nadadzą uroczysty ton na zakończenie posiłku, nawet jeśli ich zawartość będzie nieco skromniejsza. Na eleganckim deserowym talerzu nawet domowe ciasteczka owsiane będą wyglądały wyjątkowo.

Szklane pojemniki na przekąski i dipy

Przekąski i dipy można potraktować jako wypełnienie pustych miejsc – na stole i pomiędzy poszczególnymi daniami. Odgrywają większą rolę na dłuższych przyjęciach i imprezach, kiedy goście sięgają po nie, pijąc alkohol i rozmawiając. Serwujemy je czasem na zwykłych talerzach, ale będą bardziej atrakcyjne, jeśli postaramy się o szklane pojemniki na przekąski i dipy. Niewielkie pojemniki możemy ustawić przy każdym nakryciu, aby każdy z biesiadników miał swoje porcje. Będą się też dobrze prezentować jako sekcja specjalna bufetu, jeśli impreza nie polega tylko na wspólnym posiłku.

[Głosów: 0 Średnia: 0]
Poprzedni artykułYOPE płyn do naczyń – Twój sposób na czyste naczynia!
Następny artykułJak bieganie wpływa na sylwetkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj