Woda jest nam niezbędna do życia. Coraz częściej zauważamy jednak, że jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Woda płynąca z kranu co prawda jest wolna od bakterii, ale zawarte w niej związki znacznie pogarszają walory smakowe i przyczyniają się do szybszego zużywania sprzętów domowych. Dlatego coraz więcej osób stara się wykorzystywać domowe systemy filtrowania wody. Przedstawimy Wam dzisiaj największe zalety filtrowania wody.
Jak filtrowanie wody wpływa na ochronę środowiska?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że filtrowanie wody w domu ma niebagatelny wpływ na ochronę środowiska. Niezależnie czy filtrujemy wodę w specjalnych dzbankach, butelkach czy za pomocą urządzenia montowanego pod kranem. Dzięki filtrowaniu nie musimy już kupować wody butelkowanej, która generuje olbrzymie ilości plastikowych opakowań, nakrętek i etykiet. Naturalnie istnieje możliwość recyklingu tych opakowań, niemniej jednak cały proces jest bardzo kosztowny. W efekcie setki tysięcy ton plastikowych odpadów zalegają na wysypiskach śmieci. Jeden filtr do dzbanka jest w stanie oczyścić nawet 150 litrów wody. Te 150 litrów wody to 100 butelek o pojemności 1,5 litra oraz aż 300 butelek o pojemności 0,5 litra. To pokazuje, że już jeden filtr ma ogromny wpływ na ochronę środowiska.
Jak filtrowanie wpływa na czystość wody?
Filtrując wodę, chcemy znacząco poprawić jej jakość. W jaki sposób proces filtrowania wpływa na skład wody? Filtry stosowane w popularnych dzbankach przede wszystkim obniżają poziom chloru zawartego w wodzie. Chlor jest powszechnie używany w wodociągach do dezynfekcji wody. Jego filtrowanie wyraźnie poprawia smak i zapach wody. Oprócz tego urządzenia filtrujące pomagają w usuwaniu rdzy, piasku i drobnych zawiesin, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Filtr do wody stanowi również skuteczną barierę dla rozwoju mikroorganizmów. Wynika to przede wszystkim z obecności w filtrze węgla aktywnego, który hamuje rozwój bakterii. Co ciekawe niektóre filtry do wody pozwalają wzbogacać ją w magnez.
Jak filtrowanie wody wpływ na smak potraw?
Filtrowana woda jest nie tylko wolna od niebezpiecznych zanieczyszczeń. Znacząco poprawia się także jej smak. A to z kolei wpływa na smak potraw i napojów. Smak kawy i herbaty zaparzonej z filtrowanej wody jest o wiele lepszy. Przygotowując potrawy na bazie wody, można wydobyć z nich pełniejszy i bardziej wyrazisty smak. A to wszystko dzięki filtrowaniu.
Jak filtrowanie wody chroni sprzęty kuchenne?
Niefiltrowana woda posiada w składzie związki soli, które odpowiadają za powstawanie kamienia. Efekty działania twardej wody najczęściej możemy zaobserwować podczas prób usunięcia nieestetycznego osadu z baterii umywalkowej lub zlewozmywakowej. Kamień osadza się także w czajniku, ekspresie do kawy czy garnkach. Długotrwałe narażenie na działanie twardej wody może mieć negatywny wpływ na trwałość tych sprzętów. Filtrowanie wody pozwala znacznie wydłużyć ich żywotność. Dzięki temu możemy uniknąć niepotrzebnych wydatków.
W jaki sposób można filtrować wodę? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w sklepie Aquamelior.pl. Tam też czeka na Was duży wybór dzbanków filtrujących, butelek z filtrem oraz akcesoriów do sprzętu AGD, które poprawiają jakość wody.
fot. materiały prasowe