Otwierasz mały lokal gastronomiczny i zastanawiasz się nad zakupem do kuchni garnków? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. W poniższym tekście postaramy się Ci pomóc i objaśnić, czym charakteryzują się garnki gastronomiczne, z jakich materiałów są wykonane i na co zwracać uwagę przy ich zakupie Wbrew pozorom ich wybór nie jest bowiem łatwą decyzją. Zaczynajmy.

Czym wyróżniają się garnki gastronomiczne?

Garnki znamy wszyscy. Trudno sobie bez nich wyobrazić przygotowywanie posiłków. Garnki gastronomiczne różnią się od zwykłych garnków domowych przede wszystkim swoją pojemnością, wytrzymałością i jakością wykonania. Dobrze jest, jeśli garnki są uniwersalne, to znaczy, mogą być używane zarówno na tradycyjnych kuchenkach gazowych, ale również indukcyjnych. Kolejna ważna cecha to łatwość mycia. Dobre garnki powinno dać się myć w zmywarkach gastronomicznych, co w istotnym stopniu oszczędza cenny czas. Garnki gastronomiczne są wykonane z wysokiej jakości materiałów, które zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła, nie wpływają negatywnie na smak potraw i nie powodują przywierania jedzenia. Szukasz dobrych garnków? Zajrzyj na https://hendi.com/pl.

Z jakich materiałów są wykonane garnki gastronomiczne?

Garnki gastronomiczne mogą być wykonane z różnych materiałów, ale najpopularniejsze i najbardziej polecane są te ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest materiałem bardzo trwałym, odpornym na zarysowania, wgniecenia i rdzę. Jest też łatwa w czyszczeniu. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej zapewniają dobrą przewodność cieplną oraz mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych (o ile posiadają magnetyczne dno).

Z pozostałych materiałów, z których wykonane są garnki możemy wymienić:

  • aluminium,
  • żeliwo,
  • miedź,
  • ceramika.

W zależności od potrzeb, preferencji, restauracja może posiadać komplety garnków wykonanych z różnych materiałów. Więcej o garnkach do gastronomii możesz przeczytać na https://hendi.com/pl/akcesoria-kuchenne/garnki-gastronomiczne.

Które parametry garnków należy brać pod uwagę przy okazji zakupu?

Przy wyborze garnków gastronomicznych należy zwrócić uwagę na kilka elementów, które wpływają na ich funkcjonalność. Oto one:

  • pojemność – zbyt małe garnki mogą spowodować, że jedzenie się przypali lub wykipi, a zbyt duże mogą zajmować za dużo miejsca i zużywać za dużo energii;
  • kształt – wbrew temu, co mogłoby się wydawać, garnki gastronomiczne dużo bardziej różnią się od tych, które mamy w domu. Wszystko wynika ze specyfiki przygotowywania bardzo różnorodnych dań. Jedne posłużą nam do gotowania klasycznych zup, warzyw czy makaronu, drugie do mięs, ryb i owoców morza;
  • pokrywka – garnki gastronomiczne powinny mieć pokrywki, które zapobiegają uciekaniu pary i ciepła oraz chronią przed zabrudzeniem kuchni. Pokrywka może być wykonana z tego samego materiału co garnek lub z innego np. szkła, lub plastiku. Wersje ze szkła lub plastiku mają tę zaletę, że pozwalają obserwować proces gotowania;
  • uchwyty – niewielkie, ale bardzo istotne elementy. Uchwyty ułatwiają przenoszenie i podawanie naczyń. Powinny być wygodne w chwycie i nie nagrzewać się podczas gotowania. Uchwyty mogą być wykonane z tego samego materiału co garnek lub np. z drewna, lub silikonu.

Podsumowanie

Jak widać, garnki gastronomiczne to niezbędny i bardzo istotny element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Ich zakup powinien być starannie przemyślany. Dobrej jakości garnki, właściwie użytkowane posłużą nam przez lata. I chociażby z tego ze względu ich wybór w żadnym razie nie może być przypadkowy.

[Głosów: 0 Średnia: 0]
Poprzedni artykułRysunek wstępny brwi – jakie akcesoria będą pomocne?
Następny artykułMarka Geox – powstanie i historia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj