Kuchnia indyjska jest bardzo specyficzna – skutecznie przyciąga wiele osób swym smakiem i bogactwem aromatów. Tym sposobem stale zyskuje na popularności na całym świecie. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że jest również jedną z najzdrowszych. Z tego artykułu dowiesz się, w czym tkwi jej sekret.

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna. Na jej ukształtowanie wpływ miała przede wszystkim religia, kultura oraz obyczaje mieszkańców, którzy zasiedlają ten kraj. To, co dla niej charakterystyczne, to wyrazistość smaków, kolorów i zapachów. Jest to zasługa stosowania dużej ilości warzyw i przypraw, które wykazują właściwości prozdrowotne. Wszystkie potrawy bazują wyłącznie na naturalnych składnikach, a ich główne komponenty stanowią podstawę odpowiednio zbilansowanej diety. Zasada jest prosta – przygotowywane dania mają być zdrowe i jak najmniej przetworzone. Nie stosuje się również zbyt dużo nabiału ani mięsa. Wyznawana jest bowiem idea niekrzywdzenia.

Tradycje kulinarne a szerokość geograficzna

W Indiach panuje zróżnicowany klimat. Tradycje kulinarne zmieniają się więc wraz z szerokością geograficzną. W północnych regionach jada się więcej mięsa. Króluje tam kurczak, a ze względu na wpływ Islamu zupełnie nie spożywa się wieprzowiny. Popularnymi dodatkami są placki z mąki pszennej bądź pszenne pieczywo. Przeważają też gęste i zawiesiste sosy. Jak widać, dania są więc raczej ciężkostrawne. Na szczęście trawienie ułatwiają stosowane przyprawy.

Zupełnie inaczej kuchnia indyjska przedstawia się na południu. W większości przypadków nie jada się tutaj mięsa. Wpływają na to względy religijne i ubóstwo mieszkańców. Czasami mięso zastępuje się rybami oraz krewetkami. Zupełnie wykluczona została wołowina. W tych regionach krowy obdarzane są bowiem szczególnym szacunkiem. W kuchni przeważają za to rośliny strączkowe. To właśnie z południa wywodzi się niezliczona ilość przepisów na dania z ciecierzycy, soczewicy, fasoli oraz grochu. Popularne są również inne warzywa. Jeśli chodzi o dodatki, to w tym wypadku pszenne pieczywo zastąpione zostało przez curry i ryż. Hindusi potrafią przyrządzić go na wiele sposobów, co umożliwia urozmaicenie dań. Na południu kuchnia jest bardziej lekkostrawna, jednak jest również zdecydowanie ostrzejsza, niż ma to miejsce na północy.

Przyprawy kuchni indyjskiej i ich wpływ na zdrowie

Przyprawy to znak rozpoznawczy kuchni indyjskiej. Dodaje się je niemal do wszystkiego – do dań mięsnych, warzywnych, przekąsek, deserów, a także napojów.

Ich głównym celem jest nadanie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Hindusi cenią je jednak również ze względu na właściwości lecznicze. Okazuje się bowiem, że mogą one skutecznie wspomagać utrzymanie dobrej kondycji oraz zdrowia. To właśnie w nich tkwi sekret odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne, w tym również nowotwory. Przyprawy są na bieżąco mielone lub rozdrabniane w moździerzu. Można też kupić gotowe kompozycje do wzbogacania konkretnych potraw.

Kuchnia indyjska idealna na odchudzanie!

Niektóre przyprawy, takie jak np. kolendra, kurkuma czy kmin, mogą przyczyniać się do utraty zbędnych kilogramów. Wobec tego kuchnia indyjska to idealny sposób na zrzucenie wagi. Z pomocą odpowiednich dodatków można bowiem stymulować organizm – tym sposobem zwiększa się temperaturę ciała, wspiera pracę układu pokarmowego oraz podkręca metabolizm. Powszechnie stosowane warzywa i ryż są też bogatymi źródłami błonnika pokarmowego, który jest niezwykle cennym składnikiem dla osób przebywających na diecie.

Jak widzisz, kuchnia indyjska ma naprawdę wiele zalet. Jeśli chcesz ją wypróbować, koniecznie odwiedź e-sklep Indian House – to miejsce, w którym czeka na Ciebie szeroki wybór wyśmienitych, indyjskich smakołyków.

[Głosów: 1 Średnia: 5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here