Uwielbiasz azjatyckie smaki i orientalne mieszanki przypraw? Ta zupa z pewnością przypadnie Ci do gustu! Zupa Pho, bo o niej mowa, jest niezwykle aromatyczna, pożywna i pyszna. Czy znasz jej smak?

Zupa Pho, czyli wietnamski rosół

Zupa Pho jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni wietnamskiej. Moglibyśmy ją opisać jako coś w rodzaju naszego polskiego rosołu. Gotowana jest na pieczonych kościach bądź na ogonie z dodatkiem kawałka mięsa wieprzowego lub wołowego. Najważniejsze są jednak przyprawy. Dla nas nieco egzotyczne i nieoczywiste dodają niesamowitego smaku i aromatu. Zupa Pho występuje w wielu wersjach – z kurczakiem, z wołowiną czy w wersji wegetariańskiej, na słono, słodko i pikantnie. Dla każdego coś pysznego! uznawana jest za tzw. street food, czyli jedzenie serwowane na wietnamskich ulicach. Połączona z makaronem ryżowym , stanowi bardzo pożywne danie bogate w witaminy i mikroelementy, a przede wszystkim w białko, stanowiące budulec naszego organizmu.

Odrobina historii

Zupa Pho pochodzi z północnego Wietnamu, gdzie pojawiła się już w roku 1900, przynajmniej w formie, jaką znamy dzisiaj. Niektórzy Wietnamczycy twierdzą bowiem, że zupa ta była znana już o wiele wcześniej, w wieku XIX. Zupa Pho kojarzy się miejscowym jako potrawa sprzedawana na ulicach przez sprzedawców ciągnących za sobą przenośne, mobilne kuchnie. Początkowo do przygotowania zupy używano głównie wołowiny, a dopiero od roku 1939 zaczęto używać również kurczaka. O ile na północy Wietnamu Pho była popularna nawet w XIX wieku, o tyle na południu kraju swoją popularność zyskała dopiero w roku 1954. To właśnie wtedy zaczęto eksperymentować, dodawać nowe przyprawy, dodatki, makaron ryżowy. Do USA zupa Pho dotarła dopiero w roku 1980, później zyskała popularność na całym świecie, również w Europie. Mimo że nazywamy ją wietnamskim bulionem, bo rzeczywiście, wiele ma wspólnego z naszym rosołem, to jednak niespotykana u nas mieszanka przypraw sprawia, że zupa Pho ma absolutnie niepowtarzalny i wyrazisty smak. Do jej stworzenia, w wersji z mięsem, z powodzeniem możesz zastosować bulion wołowy WINIARY.

Zupa Pho w wersji wegetariańskiej

Do przygotowania wegetariańskiej zupy Pho używa się właściwie tych samych przypraw, co do tradycyjnej wersji mięsnej. Ciekawy smak daje zastosowanie nasion kolendry, lasek cynamonu czy gwiazdek anyżu. Do tego dochodzą również goździki, trawa cytrynowa i limonka. To naprawdę niezwykłe połączenie smaków i zapachów sprawia, że zupa przyjemnie rozgrzewa i poprawia humor.

Zupa jest dość gęsta, dzięki czemu jest bardzo pożywna. Specjaliści od przygotowywania tradycyjnej wersji zupy Pho twierdzą, że jej wyjątkowy smak jest zależny w dużej mierze od długiego czasu gotowania. Sięga on nawet 4-5 godzin! Podczas tak długiego gotowania smaki mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw mieszają się ze sobą, tworząc niepowtarzalną kompozycję smaku.

Jakich warzywa używa się do przygotowania zupy Pho?

Wbrew pozorom, do gotowania Pho używa się niewielu warzyw. Podstawą jest cebula, dodaje się także pomidory i grzyby. Zdecydowanie większe znaczenie mają przyprawy, a także to, w jaki sposób wykańcza się zupę. Najczęściej po zakończeniu gotowania, a przed podaniem, do zupy dodaje się świeżej kolendry, marynowanego czosnku bądź ostrych papryczek w formie pasty. Prawdziwym sekretem tradycyjnego wietnamskiego Pho jest natomiast zastosowanie charakterystycznego sosu rybnego, przygotowywanego z solonych i fermentowanych sardeli.

[Głosów: 1 Średnia: 5]
Poprzedni artykułDlaczego Polacy uwielbiają parówki i czy warto je jeść?
Następny artykułKrem do twarzy z filtrem – dlaczego jest ważny? Jaki filtr przeciwsłoneczny wybrać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj