Parówki należą do grona ulubionych produktów spożywczych Polaków. Co sprawia, że są tak lubiane i często trafiają na talerze? Jest przy tej okazji parę ważnych rzeczy, o których warto pamiętać przy zakupie parówek.

Czym są parówki i jak powstają?

Parówki zaliczane są do wędlin drobno mielonych i nietrwałych. Kojarzą się przeważnie z wyrobami zawierającymi MOM – czyli mięso oddzielone mechaniczne. Jest ono znacznie tańsze od prawdziwego mięsa, co przekłada się na niższe koszty produkcji. Niestety, największą jego wadą jest to, że psuje się szybko. W związku tym powstająca z niego masa wymaga doprawienia licznymi konserwantami. Z tego właśnie powodu parówki wzbudzają sporo kontrowersji. Na szczęście producenci coraz większą wagę przykładają do jakości tego typu produktów poprzez dbanie o odpowiedni skład. Nie ma więc problemu z zaopatrzeniem się w bardzo dobre parówki, które oprócz wysokich walorów smakowych wyróżniają się naprawdę przyzwoitym składem. W takie produkty zaopatrzyć się można m.in. w Carrefourze.

Czy warto jeść parówki? Czy są zdrowe?

Z parówek nie warto rezygnować – trzeba tylko wybierać odpowiednie produkty i czytać etykiety. Eksperci z działu mięsnego wspomnianej powyżej sieci marketów polecają m.in. parówki drobiowe o wysokiej zawartości mięsa. Drobiowe mięso jest delikatne w smaku i chude, dlatego też bez obaw mogą je spożywać dzieci oraz osoby będące na diecie. Zawiera sporo pełnowartościowego białka łatwo przyswajanego przez organizm. Stanowi ponadto świetne źródło dobrze przyswajalnego żelaza hemowego oraz manganu, cynku, miedzi i naturalnych przeciwutleniaczy. Oprócz tego warto też mieć na uwadze parówki z szynki – podobnie jak w przypadku parówek drobiowych powinny one zawierać możliwie jak najwięcej mięsa. Rynkowa oferta w tym zakresie jest obecnie coraz bogatsza – nie brakuje w niej parówek drobiowych i z szynki.

Wegetariańskie parówki – coś dla osób na diecie bezmięsnej

Gama produktów dedukowanych wegetarianom i weganom nieustannie się poszerza, dzięki czemu osoby na diecie bezmięsnej mają szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o planowanie różnorodnych posiłków. Wśród tych produktów znajdują się m.in. bezmięsne parówki. Ich bazę stanowią białka sojowe. Często wytwarza się je z tofu, a także z boczniaków. Zawierają niedużo tłuszczów nasyconych i są niskokaloryczne. Do spożycia przygotowuje się je podobnie, jak parówki mięsne, chociaż w smaku są inne.

Parówki – jak jeść, do czego wykorzystywać w kuchni?

Przed podaniem parówki należy poddać obróbce termicznej. Zazwyczaj wystarczy je ugotować i podać z ketchupem lub musztardą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby parówki upiec lub usmażyć – samodzielnie lub jako dodatek do innego dania. Parówki najczęściej kojarzone są jednak z hot dogami będącymi klasycznym przykładem potraw prosto ze Stanów Zjednoczonych, aczkolwiek ich historia zaczęła się we Frankfurcie nad Menem. Hot dogi zrobiły zawrotną karierę na całym świecie i doczekały się mnóstwa wariantów. Parówki da się wykorzystać na rozmaite sposoby. Wyśmienicie smakują np. owinięte boczkiem i podsmażone albo jako dodatek do pizzy czy jednogarnkowych dań.

Idealnie nadają się na grilla, pasują do ziemniaczanych sałatek, a zapieczone w cieście francuskim stanowią oryginalną przekąskę. Największą zaletą parówek jest to, że przygotowanie ich do spożycia zajmuje niewiele czasu. Nie wymaga to rozbudowanych zdolności kulinarnych, więc po parówki mogą śmiało sięgać osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu. Jeśli trzeba szybko wrzucić coś na ząb, parówki nierzadko okazują się strzałem w dziesiątkę.

Jak i gdzie kupić dobre parówki?

Decydując się na zakup parówek, należy pamiętać o kilku istotnych sprawach. Podstawową sprawą jest czytanie informacji na opakowaniach lub proszenie sprzedawcy o ich podanie w sytuacji, gdy parówki sprzedawane są na wagę. W kwestii składu omawianych wyrobów obowiązuje prosta zasada: im jest on krótszy, tym lepiej. Duże znaczenie w omawianym kontekście ma jakość mięsa oraz rodzaj dodatków. W dobrych parówkach nie powinno być żadnych szkodliwych ulepszaczy. Oczywiście trzeba celować w produkty, które w głównej mierze składają się z mięsa. Na zakupy warto wybierać się do sklepów, których oferta składa się z produktów spożywczych pochodzących z pewnych źródeł. Za wysokogatunkowe parówki płaci się co prawda więcej niż za parówki niskiej jakości, ale zdecydowanie jest to nabytek, który się opłaca.

Dzięki parówkom można urozmaicić codzienny jadłospis. W połączeniu z warzywami, jajkami czy pełnoziarnistym pieczywem tworzą wartościowy posiłek zasobny w cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mnogość ich zastosowań w kuchni czyni je produktami o uniwersalnym charakterze. Na ciepło i na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie. Firmy produkujące parówki coraz chętniej wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy coraz większą wagę przykładają do jakości jedzenia. Parówki to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów wybieranych przez wielbicieli mięsa.

[Głosów: 0 Średnia: 0]
Poprzedni artykułSukienka w fasonie rybki – postaw na kobiecość!
Następny artykułZupa pho – poznaj bliżej tę azjatycką zupę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj