Nasza odporność niemal każdego dnia wystawiana jest na ciężką próbę. Nawet jeśli początkowo tego nie widzimy, w naszym organizmie cały czas zachodzą rozmaite procesy – także te, które mają istotny wpływ na układ immunologiczny. Sprawdź, jakie czynniki sprzyjają mogą mieć wpływ na niższą odporności.
- Brak ruchu
O roli aktywności fizycznej napisano już wiele. I trudno podważać fakt, że jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Służy nie tylko utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Oddziałuje również na sferę psychiczną.
Brak ruchu ma duży wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlatego koniecznie należy zadbać o to, aby w codziennym harmonogramie znaleźć czas na umiarkowaną aktywność fizyczną. Już sam spacer czy rekreacyjna przejażdżka na rowerze potrafią zdziałać cuda. Warunek jest jednak jeden – ćwiczenia muszą być regularne.
- Niedobór snu
Żyjemy w czasach, w których ciągle coś nas goni. Obowiązki domowe, praca… Nie mamy czasu na odpoczynek w ciągu dnia i długi, spokojny sen w nocy. Co gorsza, nie tylko dorośli cierpią na chroniczny brak snu. Coraz częściej problem ten dotyka naszych dzieci.
W powszechnej świadomości przyjęło się, że musimy spać 8 godzin dziennie. Nie jest to do końca zgodne z prawdą. Jednej osobie w zupełności wystarczy 7 godzin, inna potrzebuje 9. Należy wsłuchać się w swój organizm, obserwować go i ustalić swój rytm dobowy. I trzeba pamiętać, że liczy się nie tylko ilość, ale jakość.
Organizm podczas snu regeneruje się – jego naprawa przebiega wtedy najskuteczniej i najsprawniej, bo inne funkcje są „wyłączone”. Jeśli sen jest niepełny, przerywany i jest to sytuacja powtarzająca się, organizm nie będzie funkcjonował prawidłowo.
- Stres
Stres jest cichym zabójcą. Tak zwany dystres, czyli stres, który jest długotrwały i intensywny, wyniszcza organizm. Istnieje wiele sposobów na to, aby walczyć ze stresem i niwelować jego skutki. Może to być relaksująca kąpiel, jogging lub spotkanie z przyjaciółmi. Każdy musi znaleźć rozwiązanie dobre dla siebie.
- Zła dieta
Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. A przynajmniej w teorii, bo w rzeczywistości nasza dieta często odbiega od ogólnie przyjętych zasad zdrowego odżywiania. Warto więc przyjrzeć się swojemu menu i wyeliminować z niego słodycze, słone przekąski i fast foody. A zamiast nich wprowadzić do diety owoce i warzywa, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze.
To, w jakiej kondycji jest nasz układ odpornościowy, w dużej mierze zależy od dobrych bakterii w naszych jelitach. Są ich miliony i wraz z drobnoustrojami tworzą mikrobiom jelitowy. Pomiędzy dobrymi a złymi bakteriami musi być zachowana równowaga, aby układ odpornościowy dobrze funkcjonował. Mikrobiom możemy wspomóc racjonalną dietą, bogatą w naturalne probiotyki.
Naturalne probiotyki znajdują się przede wszystkim w kiszonkach – ogórkach kiszonych, kapuście kiszonej czy burakach kiszonych. Ich dobrym źródłem są też fermentowane przetwory mleczne, takie jak kefir, maślanka czy jogurt, a także napój kombucha i fermentowana kapusta pekińska kimchi. Probiotyki przyswajane wraz z żywnością uzupełniają mikrobiom w jelitach.
- Niższy poziom witaminy D
Z niższym poziomem witaminy D, szczególnie w okresie jesienno-zimowym zmaga się większość z nas. Powstaje ona w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych, by wspierać pracę układu odpornościowego. Problem jednak w tym, że w naszej strefie klimatycznej z dobrodziejstwa słońca możemy korzystać głównie w miesiącach letnich. Dlatego warto suplementować witaminę D w okresie jesienno-zimowym.