Fondant czekoladowy to deser, który robi wrażenie! Przepyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wylewa się płynne wnętrze zachwyci każdego – zwłaszcza miłośnika czekolady!

Fondant czekoladowy, którego nazwa w języku angielskim oznacza dosłownie czekoladową lawę (chocolate lava cake), jest niezwykle pyszny a zarazem szybki i prosty w przygotowaniu. Jak zrobić idealny fondant czekoladowy?

Fondant czekoladowy. Ciasto, które przygotujesz w 10 minut!

Fondant czekoladowy można przygotować już w 10 minut. Następnie piecze się je w 8 i… gotowe!

Do przygotowania deseru niezbędna jest czekolada 70% lub 80%, masło, cukier puder, jajka, mąka pszenna, ekstrakt naturalny i kakao do oprószenia foremek. Fondant należy podawać na ciepło. Można udekorować go również np. bitą śmietaną lub świeżymi malinami, jagodami lub innymi ulubionymi owocami. Chcesz przygotować wyjątkowo deser, a nie masz pomysłu co zrobić? Wejdź na wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/fondant-czekoladowy i dowiedz się jak zrobić wyjątkowy fondant czekoladowy!

Co warto wiedzieć robiąc fondant czekoladowy?

O czym warto pamiętać przygotowując fondant czekoladowy? Przede wszystkim warto zadbać o wysoką jakość składników.

Jeśli chodzi o jajka najlepsze są te od „szczęśliwych kur”, czyli z numerem 0 lub 1. Do deseru można użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego. Brązowy pozwala jednak uzyskać nieco karmelowy posmak.

Z kolei jeśli chodzi o mąkę ważne jest to by nie było jej dużo. Czekoladowa płynna masa wewnątrz fondantu jest w rzeczywistości nieupieczoną masą czekoladową wobec czego zbyt wiele mąki może sprawić, że fondant będzie mączny i… niesmaczny.

Deser czekoladowy? Nie tylko fondant. Poznaj rozmaite pomysły!

Wśród innych deserów czekoladowych jest także m.in. wegańska cieciorella czekoladowo-orzechowa oraz intensywnie czekoladowy krem bawarski z wiśniami.

Cieciorella czekoladowo-orzechowa z pewnością przypadnie do gustu weganom. To nic innego jak słodka pasta z ciecierzycy z dodatkiem daktyli, kakao i masła orzechowego. Stanowi nie tylko świetny dodatek do pieczywa. Jej słodko-czekoladowy smak idealnie nadaje się jako nadzienie do tartaletek.

Z kolei czekoladowy krem bawarski z wiśniami to prawdziwie wykwintny deser idealny do kawy i na spotkanie w gronie najbliższych. Aksamitna czekolada i kwaskowatość wiśni sprawiają, że ma wyjątkowy smak. Co istotne, jest też bardzo prosty w przygotowaniu!

To tylko niektóre z przepisów na szybkie czekoladowe desery. Wybieraj spośród musów, kremów, gorących napojów oraz tradycyjnych deserów w pucharku i ciesz się niezwykłym smakiem przepysznej czekolady!

[Głosów: 0 Średnia: 0]
Poprzedni artykułPoradźmy sobie ze stresem
Następny artykułPowiększanie piersi własną tkanką tłuszczową

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj