Przeważnie na naszych stołach gości tradycyjny, smażony filet z kurczaka. Jednak można przygotować go w zupełnie nowej odsłonie, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj ciekawe i pełne smaku pomysły na soczystego, pieczonego kurczaka!
Kurczak w miodowej glazurze z sezamem
Co zrobić, aby podkreślić smak mięsa z kurczaka? Oczywiście sięgnąć po wyraziste w smaku przyprawy. Doskonale sprawdzi się ponadczasowa Przyprawa w płynie MAGGI, która doskonale podkreśli walory smakowe mięsa. Można ją wymieszać z czosnkiem, miodem i octem jabłkowym. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy nasmarować udko z kurczaka tak przygotowaną miodową glazurą i zapiec w piekarniku. Warto ułożyć udko skórą do dołu i położyć na wierzch krążki z cebuli. Danie znakomicie smakuje zarówno z gotowanymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami z ziemniaków. Inną propozycją podania jest ryż z zielonym groszkiem. Gotowe udko z kurczaka podawane z dodatkami można zwieńczyć świeżą kolendrą, natką pietruszki lub sezamem. Doskonały efekt gwarantowany!
Kurczak z pomarańczami i marchewką
Zarówno udko z kurczaka, jak i filet znakomicie komponują się z miodem. Co więcej, lekko słodki smak dania można podkreślić pomarańczami i marchewką. Aby kurczak był soczysty warto wykorzystać rękaw do pieczenia lub woreczek WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z rozmarynem i ziołami. Dzięki przyprawom mięso będzie jeszcze bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Przygotowując kurczaka, wystarczy włożyć do woreczka mięso, plasterki marchewki, cząstki pomarańczy oraz zawartość saszetki WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z rozmarynem i ziołami. Taki sposób pieczenia sprawi, że powstały sos i przyprawy nie wyparują, a mięso będzie idealnie soczyste i pełnie aromatu. Kurczaka należy piec około 1 godzinę, a w międzyczasie można ugotować ryż lub ziemniaki i przygotować ulubioną sałatkę.
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie
Obiad z piekarnika można przygotować bez specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego osoby niewprawione w kuchni z pewnością poradzą sobie z tym zadaniem. Ziemniaki można upiec razem z kurczakiem, by przeszły aromatem przypraw. W tym daniu warto wykorzystać udka z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Do rękawa lub woreczka należy tylko włożyć mięso, ziemniaki pokrojone na mniejsze części i przyprawy. Udka z kurczaka w trakcie pieczenia nabiorą pięknego złotego koloru, a ziemniaki zmiękną, przechodząc smakiem sosu.
Zapiekanka z kurczaka z warzywami
Równie dobrym pomysłem na obiad z piekarnika jest zapiekanka z kurczakiem. Tym razem można przygotować danie z dodatkiem brokułów, pora, cebuli i papryki. Całość zostanie zwieńczona sosem śmietanowym i serem, które nadadzą daniu kremowej, aksamitnej konsystencji. Przed polaniem kurczaka sosem, należy podgotować śmietanę z bulionem warzywnym lub mięsnym, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Z kurczaka można stworzyć znakomite potrawy, eksperymentując z dodatkami i sosami. Do mięsa pasuje większość warzyw, które możemy dowolnie wykorzystać w przepisach. To sprawia, że kulinarny potencjał tego składnika doceniany jest przez wielu domowych kucharzy, a także… ich gości i pozostałych domowników!