Ciasta są idealnym pomysłem na poobiedni deser, rodzinne spotkanie czy przyjęcie. Domowe babki, pyszne serniki, szarlotki i eleganckie torty – przepisów nie brakuje. To sprawia, że nietrudno jest znaleźć ciasto idealne na każdą okazję!

Przepisy na ciasta – szarlotki, babki, keksy, serniki – znajdą się w każdym domu. Ciasto jest idealne jako deser po obiedzie lub podwieczorek. Świetnie też się nadaje na spotkanie w większym gronie – nie tylko z rodziną, ale także ze znajomymi! Jakie przepisy na ciasta warto wypróbować?

Kostka czekoladowo-kokosowa

Dla miłośników połączenia czekolady z kokosem wyśmienita będzie… kostka czekoladowo-kokosowa! Ciasto łatwo się dzieli dzięki czemu świetnie sprawdza się podczas przyjęć i imprez, np. urodzinowych. Ciasto ma kakaowy, ciemny spód i przekładane jest delikatną, kremową masą. Czekoladowy placek można dodatkowo nasączyć kokosowym ponczem przez co zyskuje jeszcze bardziej intensywny smak! Dodatkowo, gotowe ciasto można polać polewą czekoladową. Kostka czekoladowo-kokosowa nie tylko wygląda, ale i świetnie smakuje!

Pani Walewska

Miłośnicy kruchego biszkoptu i chrupiącej bezy z pewnością będą zachwyceni ciastem o niezwykłej nazwie – Pani Walewska. Na ciasto składają się kruche placki, dżem porzeczkowy lub – w niektórych przepisach konfitura z wiśni – wiórki kokosowe lub płatki migdałowe, delikatna, chrupiąca beza i masa kremowa o migdałowym aromacie. W Pani Walewskiej wszystkie te smaki idealnie się uzupełniają i tworzą przepyszną całość. Przepis na ciasto, choć może wydawać się dość pracochłonny, nie jest skomplikowany. Jeżeli ktoś woli, może zastąpić nutę migdałową, smakiem innych orzechów – dodając orzechy włoskie. Ciasto jest wysokie, łatwo się kroi i z powodzeniem może być tortem urodzinowym! Szukasz wyjątkowych pomysłów na ciasta z kremem? Więcej przepisów znajdziesz na http://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane.

Kremówka bez pieczenia

Kremówka, nazywana także napoleonką, to ciastko, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego i przełożone jest bitą śmietaną, kremem budyniowym, śmietankowym lub bezowym i posypane cukrem pudrem.

Kremówkę można także przygotować… bez pieczenia! Dzięki temu, składniki takie jak m.in. mleko, budyń, żółtka jaj, masło i cukier – wystarczy ze sobą jedynie połączyć i rozłożyć na warstwie krakersów. Ten rodzaj kremówki jest idealny dla osób, które nie mają dużo czasu na wypieki!

Oprócz kremówki, Pani Walewskiej i kostki czekoladowo-kokosowej można przygotować m.in.malinową fantazję , torcik czekoladowo-owocowy, kawowe ciasto Mokka czy przekładaniec! Ciasto, zwłaszcza te dopasowane do upodobań gości, będzie z pewnością pyszną atrakcją wieczoru!

 

[Głosów: 0 Średnia: 0]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here